Κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους: 5 + 1 συμβουλές στους οδηγούς
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον πιο σημαντικό «πονοκέφαλο» των οδηγών. Η συνεχής αύξηση των χρηστών του οδικού δικτύου των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας σε συνδυασμό με την περιορισμένη προς το παρόν κάλυψη που προσφέρουν τα μέσα σταθερής τροχιάς όπως το μετρό, αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους λόγους για το μποτιλιάρισμα που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των πόλεων.
Φυσικά, λόγω και της πυκνής κίνησης στο οδικό δίκτυο των πόλεων, δε λείπουν και τα ατυχήματα. Για το λόγο αυτό, κάθε υπεύθυνος οδηγός είναι σημαντικό να εφαρμόζει ευλαβικά ορισμένους κανόνες ασφαλείας. Η τήρησή τους μάλιστα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι έντονη και η πιθανότητα ατυχημάτων αυξημένη. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί κανόνες ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζουμε στους δρόμους; Ας τους δούμε αναλυτικά:
1. Κυκλοφοριακή συμφόρηση & αποστάσεις ασφαλείας
Μεταξύ του οχήματός μας και εκείνου που προηγείται, είναι σημαντικό να διατηρούμε τις αποστάσεις μας, ακόμα και όταν η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα οχήματα είναι χαμηλή. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε έγκαιρα σε απρόβλεπτους κινδύνους, όπως τυχόν ξαφνική επιβράδυνση των προπορευόμενων οχημάτων ή κάποιο τροχαίο δυστύχημα.
2. Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου
Κατά την οδήγηση, ειδικά όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμπλακούμε σε σύγκρουση. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει ΚΟΚ, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό Bluetooth.
3. Συμμορφωνόμαστε με τον ΚΟΚ
Τηρούμε τα καθορισμένα όρια ταχύτητας και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που μέλη της τροχαίας ρυθμίζουν την κυκλοφορία, συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις τους, διευκολύνοντας την κυκλοφορία.
4. Δεν κινούμαστε στη ΛΕΑ
Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης δεν είναι μια επιπλέον λωρίδα για πορεία, αλλά για έκτακτες μετακινήσεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να σεβόμαστε το ρόλο της, διατηρώντας την ελεύθερη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σε καμία περίπτωση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν αποτελεί λόγο για να κινούμαστε σε αυτή. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η αντικανονική χρήση της ΛΕΑ τιμωρείται με άμεση αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
5. Ενημερωνόμαστε για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους
Η τροχαία μας προσφέρει live ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους τόσο στην πόλη της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Ένας ακόμα online τρόπος για να ενημερωθούμε για τυχόν μποτιλιάρισμα είναι το Google Maps. Σε περίπτωση που υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, τότε μπορούμε να επιλέξουμε εναλλακτικές διαδρομές ή μέσα μεταφοράς.
+1. Κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ή εάν παραστεί ανάγκη για βοήθεια, επικοινωνούμε με την τροχαία της περιοχής μας. Αν οδηγούμε σε αυτοκινητόδρομο, καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που διαθέτει. Όλοι εξάλλου οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν τηλεφωνικούς αριθμούς.